kub

5x5 cubes som håller din hjärna ung

5x5 cubes som håller din hjärna ung

”Use it or lose it”, brukar det heta när det kommer till kroppen och musklerna. Samma sak kan förstås sägas om våra hjärnor. Om man inte ser till att gnugga geniknölarna regelbundet så kommer de såklart inte heller att få någon träning. Det är trots allt utmaningar och friktionen som finns i dessa som håller oss unga och alerta – även när vi åldersmässigt har passerat ungdomen.

Håll dig själv vital!

Vill man röra sig bortom sudoku så kan saker som backgammon, detta klassiska spel har trots allt överlevt i omkring 5 000 år. Det verkar finnas något i spelets intrikata balans mellan spänning och strategi som fortsätter att locka in nya spelare än idag.
Samtidigt har det förstås kommit moderna varianter på pusslandet.

Ta något som tv-spelet Tetris eller Rubiks kub. Det sistnämnda har naturligtvis fått en mängd efterföljare med allt från 5×5 cubes till enorma kuber som tar timmar och åter timmar att lösa.

Det är som sagt viktigt att ta ett helhetsperspektiv på sitt liv. Vi är trots allt en kombination av kropp, sinne och känslor. Om vi genom hela livet ser till att utveckla alla dessa delar av oss i samklang så kan vi också öka våra chanser till att få leva ett friskt och hälsosamt liv, även när vi blir äldre.

För vem vill inte vara alert och på hugget även när man har passerat 70 och 80 år?

Grunden till denna vitalitet börjar du att bygga på redan idag, det är den hårda sanningen. Ju tidigare du ser till att både din kropp, själv och hjärna får allt som den behöver ju effektivare kommer dessa livsstilsförändringar att vara. Du är det bara att fråga dig själv vilken av dessa tre aspekter som behöver mest omedelbar påsyn. Svaret vet du garanterat redan och eftersom du gör det är det bara att skrida till verket.