prostata

Allt om prostatabehandling

Allt om prostatabehandling

Om du märker att din prostata är förstorad så bör du konsultera med en läkare som kan undersöka problemet. Självklart behöver det inte alltid tyda på ett allvarligt problem, utan kan vara något som snabbt går att åtgärda med en passande prostatabehandling.

Prostatabesvär behandlas med olika läkemedel beroende på vilken typ av problem det visar sig vara. Den senaste forskningen visar att även naturmedel kan vara till stor hjälp. Ett exempel är extrakt från solmogna tomater som kan kombineras med andra växtbaserade läkemedel med bevisat bra effekt mot urineringsbesvär. Den mer traditionella behandlingen inkluderar medicinering som föreskrivs av en läkare, medan naturmedlen går att köpa receptfritt på apoteket.

Vanligt med prostatabesvär

Prostatakörteln är ett organ som finns hos män samt vissa transpersoner. Den kan förstoras efter 30-årsåldern, och ju äldre en man blir desto större är risken att få en förstorad prostata.  Förstoringen kan orsaka urineringsbesvär på grund av att prostatan ligger och trycker mot urinröret. Dessvärre kan en sådan förstoring vara farlig om den är orsakad av cancer. Ca 30 % av drabbade män utvecklar besvär som kräver en aktiv behandling. De flesta är då över 50 år. 

Behandlingarna är olika

Man särskiljer två olika godartade prostatabesvär. Det enda är irritativa besvär och det andra obstruktiva sådana. Irritativa besvär kännetecknas av att patienten kissar många gånger under en och samma dag. Nattliga toalettbesök är också väldigt vanliga och tillhör ett irritativt besvär. Ett obstruktivt besvär upplevs på ett helt annat sätt. Männen känner då oftast att urinen har svårt att komma ut. 

I princip alla patienter upplever att problem med prostatan försämrar deras livskvalitet.  Behandlingarna för obstruktiva och irritativa besvär är olika och ordineras av en specialist. Vid problem med prostatan bör du alltid uppsöka en läkare. De flesta problem kan åtgärdas via medicinering men i vissa fall kan även ingrepp behövas.