Sjukförsäkring

En sjukförsäkring är viktig för dig som har svårt att klara av en lägre inkomst om än för en kort period

En sjukförsäkring är viktig för dig som har svårt att klara av en lägre inkomst om än för en kort period

editorial

När du blir sjuk är det viktigt att du sjukanmäler dig för att du ska kunna få sjuklön under tiden du är hemma. Det är såklart även viktigt på grund av att arbetsgivaren förtjänar att veta att du inte har möjlighet att arbeta schemalagda pass så att han eller hon kan ta in någon annan istället vid behov.

Är du sjuk mer än sju dagar så behövs ett intyg från läkare och efter 14 dagar så ska du i regel ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan, eftersom de flesta arbetsgivare inte betalar sjuklön efter två veckor. 

Sjukpenning räcker inte till för alla

Den som får sjukpenning från Försäkringskassan får i regel en ersättning på cirka 80 procent av inkomsten. Det innebär att du plötsligt ska klara dig utan cirka 20 procent av den lön du är van att få varje månad, något som kan ställa till problem för den som redan har det svårt att få ihop privatekonomin.

Sjukförsäkring

Då kan det vara viktigt att det finns en sjukförsäkring som kan ge lite extra tillskott i kassan. Även om det fortfarande kan innebära att du inte får fullt lika mycket som när du är arbetsför så kan det fortfarande göra skillnad för den som i vanliga fall kan ha svårt att få det att gå ihop.

Sjukförsäkring kan komplettera ersättning från Försäkringskassan

Med en sjukförsäkring från Afa Försäkring så kan du få några procent extra under tiden du får sjukpenning från Försäkringskassan. Det är helt enkelt en kompletterande försäkring som gör att du kommer lite närmare din ordinarie lön som du får när du inte är sjukskriven och kan utföra ditt jobb.

Med Afa Försäkrings sjukförsäkring så kan du till exempel få cirka 12,5-13 procent dagersättning av en 80 procentig sjukpenning från Försäkringskassan. Det kan göra en väsentlig skillnad för den som sliter när inkomsten plötsligt blir lägre.