Skola

Flen erbjuder både kristna och vanliga kommunala skolor

Flen erbjuder både kristna och vanliga kommunala skolor

Som vårdnadshavare har man rätt att välja skola till sitt barn i hela kommunen och kan alltså även välja en skola utanför den stadsdel som man bor i. Det är dock kommunen som bestämmer hur många elever som en viss skola kan ta emot. Ofta är det närhetsprincipen, alltså hur nära man bor skolan som avgör om man får en plats. Ibland har man flera skolor nära sitt hem och då behöver det inte vara så att man får en plats i den skola som ligger allra närmast hemmet.

Har man redan ett syskon som går på skolan kan man ibland få något som kallas syskonförtur. Men syskonförtur brukar inte gå före närhetsprincipen ifall det är ett annat barn som har rätt till platsen på grund av det. Man kan även i vissa fall välja en skola i en annan kommun om det finns särskilda skäl till detta. Då är det den kommunen som beslutar om man kan få en plats.

 

 

Friskolor med annan pedagogik

Man kan även välja att söka plats i en fristående skola som inte drivs av kommunen. De flesta friskolor har precis som den kommunala skolan en allmän inriktning, men det finns även de som undervisar efter en specifik pedagogik. Två exempel på pedagogik är waldorf och montessori, men det finns även en kristen skola Flen som utgår från Bibelns värderingar. 

Vill man ha plats i en friskola söker man själv till den skolan och går inte via kommunen. Då är det ofta hur lång kötid man har som avgör om man får en plats. Oavsett om man vill ha en plats i en kommunal skola eller i en friskola kan det vara bra att besöka skolan innan. Man kan passa på då de har öppet hus och titta på lokalerna och ställa frågor till rektor och lärare.