gitarr

Gitarrlegendarer som influerar en ny generation

Gitarrlegendarer som influerar en ny generation

Eddie Van Halen dog nyligen. Denna fascinerande gitarrist som populariserade den så kallade tapping-tekniken har nu alltså lämnat jordelivet. Som tur är lever hans och bandet Van Halens musik kvar med oss även efter hans död. Vem har inte pumpat ”Jump” och många andra klassiker ett par gånger extra under den senaste tiden?

Mästare på gitarr

”EVH” var som sagt var den som presenterade tapping-tekniken till de breda massorna – denna teknik där man använder båda händernas fingrar på greppbrädan för att skapa korta och snabba så kallade legato-toner. Lyssna på andra halvan av Van Halens ”Eruption” för att höra ett legendariskt användande av denna teknik.

Det fina med människor som Eddie Van Halen, människor som har lämnat ett bestående arv efter sig, är att vi alla kan influeras av deras livsgärning. Även långt efter deras död. Till exempel var det violinisten och tonsättaren Paganini, som levde under 1700- och 1800-talen, som var en av de första användarna av tapping-tekniken. Hans innoverande ekade med andra ord i musik som skrevs och spelades in omkring 200 år senare.

Frågan är hur Eddie Van Halen nu, och i framtiden, kommer att inspirera enda musiker som köper sin första gitarr på https://www.danguitar.se? Vilka låtar kommer skapas som ett direkt resultat av det gitarrspel som Eddie Van Helen stod för?
Naturligtvis kan  det att låta annorlunda. Kanske kommer det inte ens vara inom samma genre, för det är så influenser fungerar.
Man plockar upp saker lite här och där och skapar sedan en egen helhet av det. Denna helhet kommer sedan i sin tur att influera nya musiker i framtiden.

På så sätt så för vi alla mänskligheten framåt. Oavsett om det handlar om musik eller något helt annat. Det är genom att inspirera varandra som världen blir till en lite bättre plats – ton för ton och steg för steg.