kött och chark

Köttet - den nya grönsaken

Köttet - den nya grönsaken

En ny trend är på väg in över landet. Det börjar nu bli allt vanligare att restauranger planerar sina huvudrätter med grönsaken i fokus och köttet som sidorätt. Detta är såklart en konsekvens av den rådande miljökrisen vi befinner oss i. Ett försök av restauranger att minska på klimatpåverkan genom att helt enkelt lägga fokus på grönsakerna. Köttfantasterna kanske nu skakar på huvudet, men det bör ni inte göra. Det kommer nu läggas större fokus på att servera riktigt bra kött; där kvalitet sätt framför kvantitet. Leverantörer som säljer kött och chark med fokus på kvalitet kommer nu att blomstra.

 

Kvalitetskött smakar bättre och är nyttigare

Att köpa närodlat, ekologiskt kött är alltid bättre än att köpa en styckdel från exempelvis Irland som är framtagen under dåliga förhållanden. Inte bara smakar köttet mycket mer, det innehåller också mycket mer näring. Det må vara lite dyrare men detta gör faktiskt att vi lär oss respektera råvaran mer och på så vis även äter upp den. Vill man inte lägga ut en förmögenhet så finns det styckdelar som inte kostar så mycket men är fantastiskt goda, dessa hittas framförallt i kött- och charkbutiker. Nuförtiden går det också att beställa hem kött- och charkprodukter från vissa butiker.

 

 

Respekt för råvaran

Besök en chark- och köttbutik på nätet och inspireras, det finns mycket roligt att göra med råvarorna de erbjuder. Varför inte köpa med sig en tunga och lite benmärg och göra en god gryta. Eller kanske köpa hem lite blod och göra egen blodpudding. Att inhandla sitt kött från en chark- och köttbutik är ett bra sätt att lära sig uppskatta köttet mer och våga testa nya maträtter. Kanske är det också en väg in för att lära sig uppskatta grönsaker mer, då köttet värderas till en högre grad och inte får lika mycket plats på tallriken.