Bröstvärmare

Lindra ömma och spända bröst vid amning

Lindra ömma och spända bröst vid amning

Den som ammar eller har ammat vet att brösten ibland blir spända och ömma. I regel har det att göra med att blodcirkulationen har minskat, vilket också påverkar genomblödningen i brösten. Det är extra vanligt när det är kallt ute men kan även ske vid varmare väder. När det är kallt ute är man bättre på att klä på sig och håller sig därför varmare. När det är varmt ute kan det lätt fresta att gå ut i linne eller tunna kläder och man tänker inte på att brösten kan bli kalla.

 

Bröstvärmare är ett bra alternativ för lindring

Vad är då bröstvärmare? Bröstvärmare läggs i behån och finns i många olika material. För bästa effekt ska hela bröstet täckas och helst vid bägge sidorna av bröstet. Det finns bra bröstvärmare som inte suger åt sig väta och värmer genom att reflektera tillbaka kroppsvärmen. För att det inte ska bli för varmt så ventileras överskottsvärmen ut. Idag är också bröstvärmare lätta att hålla rena och tvätta så länge man noggrant följer tvättinstruktionerna. Då håller bröstvärmare längre och behåller sin funktion. Många som ammar anser att bröstvärmare är en vän i nöden.

 

 

När det inte hjälper med bröstvärmare

Det är inte alltid som en bröstvärmare hjälper. Då kanske problemet med spända och ömma bröst kan bero på mjölkstockning. Tror du att du kan ha mjölkstockning kan du först prova med att amma som vanligt för att se om det släpper. Testa att mjölka ut lite för hand och eventuellt försiktigt med en pump. Vila och se till att få i dig vätska – det är viktigt att du tar hand om dig. Hjälper det inte och du fortfarande har problem efter ett par daga kan du alltid kontakta BVC eller en vårdcentral. Det är viktigt att du mår bra och inte har ont.