Av-Teknik

Liten introduktion till AV teknik

Liten introduktion till AV teknik

Det kan tyckas självklart för många vad AV-teknik är för någonting medan det för andra är en fullständig gåta, något man aldrig hört talas om. Har man aldrig tidigare stött på ett ord är det inte alltid lätt att veta. Om ordet dessutom påträffas i sammanhang som man sällan träffar på gör det inte saken lättare. Men för dem som aldrig hört ordet AV-teknik kan det nu avslöjas att det står för audiovisuell teknik. Audiovisuell teknik betyder att man tar hjälp av tekniska hjälpmedel som förstärker eller kompletterar en presentatör när den vill ha fram ett budskap. Förr i tiden användes till exempel svarta tavlan som enda AV-teknik. Nu finns det mer att välja på än man kan överblicka. 

 

Arbeta som tekniker

Personer som arbetar med AV-teknik kallas för AV-tekniker. De installerar och underhåller det tekniska som kan vara allt från olika typer av bildskärmar till projektorer. Har man ett problem med någon av sina apparater kan man bara slå en signal så kommer det någon ut till platsen och fixar det hela. Vanliga arbetsplatser för en AV-tekniker kan vara till exempel skolor och utställningslokaler. Andra platser är företag, konferenscenter, centraler, universitet och bibliotek. Ett exempel på företag med AV-tekniker är https://www.av-it.se/av-installation–service. Där kan man läsa lite mer om vad som förekommer på just en sådan arbetsmarknad. 

 

En bild säger mera än tusen ord

Varför är människan så fascinerad av bilder? Tar man vilket litet barn som helst och visa en färgglad bild så brukar blicken fascinerat fastna direkt och uppmärksamheten fångas. Om det dessutom rör sig är det svårt att slita barnet från bildskärmen överhuvudtaget. Hur många föräldrar har inte upplevt det? Att vi har en begynnande problematik med att alla människor hänger vid sina smarttelefoner tyder även det på hur fascinerad människan är av bilder.