Örter

Svårt att somna?

Svårt att somna?

Ibland snurrar livet så fort att man inte riktigt hinner med. När huvudet tillslut landar på kudden trängs tankarna och det blir fullständigt omöjligt att somna. Visst kan man ta en sömntablett men nog vore det skönare att somna på naturlig väg. Om inte annat för att veta att man skulle vakna lätt om något skulle hända. Förr i tiden hade man inte tabletter att tillgå även om man hade apotek eller kanske häxor man gick till för att få hjälp. Men inte fick man några piller utan istället någon växt eller örttinktur som skulle göra så att man blev av med sina besvär och kunde arbeta som vanligt.

 

Hjälpen kan finnas ute i skog och mark

Så har man ledigt en solig dag, eller kanske en lunchpaus som man kan använda, gå ut och leta efter örter och medicinalväxter i naturen. Några teer som sägs ha välgörande effek är:

  • Kamomill. Örten sägs ha en lugnande effekt och vara bra att ta innan sänggående om man har svårt för att sova. Enligt gammalt så hjälper kamomillen även vid mens- och förlossningssmärtor.
  • Pepparmynta sägs vara lugnande för nervsystemet men vi ser den även i olika produkter som exempelvis tandkräm. Pepparmyntsoljan som tas fram ur växten används bland annat i bakverk.
  •  

 

Dekorativt med örter och kryddor i fönstret.

Varför inte köpa hem lite fröer och skapa en egen örtträdgård? På så vis har man alltid Örter och kryddor hemma och behöver inte springa till affären mitt i matlagningen. Det är enkelt och tacksamt att odla dem och maten blir extra god med den egna örtblandningen. På sommaren kan du även passa på att odla lite grönsaker och bär på balkongen eller uteplatsen. Tänk så lyxigt att kunna svänga ihop en sallad från den egna odlingen när man bjudit in grannarna på en god middag.