brunnsborrning

Vad gör egentligen ett borrföretag?

Vad gör egentligen ett borrföretag?

Bedriver man ett borrföretag så sysslar man främst med två olika sorters uppdrag – brunnsborrning och bergborrning. Brunnsborrning beställer man som företag eller privatperson om man vill borra en vattenbrunn. Detta sker oftast på platser där inte lokalt vatten är tillgängligt. När ett borrföretag får en förfrågan om bergborrning så är det vanligtvis installation av bergvärme det är frågan om. Borrföretag är unika i sitt slag, då de som enda företag i byggbranschen har kompetens om just borrning. För att läsa mer om borrning i alla dess former besök http://www.borrwik.se/, det är ett företag som installerar brunnsborrning och bergvärme i Västerås.

 

För- och nackdelar med egen brunn

Förr i tiden hade i princip alla hushåll en egen brunn, i alla fall de hus som var belägna på landsbygden. Då grävde man brunnar, vilket ofta ledde till att vattnet blev känsligt för miljöpåverkan. Idag borrar man brunnar, vilket är en stor fördel. Då kan man nämligen nå djupare vilket leder till att vattnet inte blir lika känsligt för miljöpåverkan. Borrar man nu sin egen brunn slipper man betala för kommunalt vatten och kan då spara pengar. En nackdel är att det är ens eget ansvar att se över vattenkvaliteten. Brunnar borras idag oftast kring bostäder som inte har tillgång till kommunalt vatten.

 

 

Så fungerar bergvärme

Borrföretag installerar också bergvärme, vilket är en ännu mer populär investering än att installera egen brunn. Bergvärme är en ganska komplex energikälla som innebär att man utnyttjar lagrad solenergi inifrån en berggrund. Borrföretaget borrar ett hål i berget och installerar en värmeupptagare, som är fylld med vätska, i berget. Vätskan värms upp av den lagrade solenergin och pumpas sedan till bergvärmepumpen. Bergvärmepumpen utvinner sedan värme innan vätskan återförs tillbaka i borrhålet. Bergvärme är ett annorlunda men ack så miljövänligt och smart sätt att tillföra värme till en bostad.