datanät

Vårt underbara internet

Vårt underbara internet

Har ni tänkt på att internet för allmänheten funnits i mer än tjugo år? Internet som sådant är naturligtvis äldre. Men i omkring tjugo år så har det funnits tillgängligt på ett eller annat sätt för de flesta. Många kommer ihåg det charmiga ljud ett 56K-modem gav ifrån sig innan det bestämde för att släppa ut en på det fantastiskt spännande internätet. Nuförtiden är det mycket annorlunda. Utvecklingen går framåt med otrolig fart. Idag är hastigheterna för dataöverföring hisnande. Hela fastighetsnät finns istället för individuella modem. Vem vet hur de kommer att vara imorgon eller övermorgon?

 

Bredband, WIFI, fiber och annat

Någonting som gjort det möjligt att skicka de enorma mängder data vi idag kan skicka mellan varandra är utbyggnaden av infrastrukturen. Från 56K-modemet man pluggade in i telefonjacket för tjugo år sedan har utvecklingen rusat framåt till fiber, trådlösa nätverk, bredband och andra sätt att skicka data. Tack vara den här utvecklingen kan vi idag sitta och titta på högkvalitativ film via en strömningstjänst där oerhörda mängder data tickar in i vårt hem varje sekund. Den här utvecklingen har gjort världen lite mindre då gigantiska mängder information kan skickas över världen mikrosekundsnabbt.

 

 

Men vem ser till att allt fungerar?

För att få all den här datan att flyga runt vår planet i en sån faslig fart så måste det som sagt till något slags transportsätt. Någon slags infrastruktur. Bredband, fiber, WIFI och allt vad det finns. Och någon måste kunna se till att alla kablar, nätverkskort och kabelsystem sitter på plats och fungerar som de ska. För oss som sitter och tittar på den där spännande actionfilmen som strömmas hem till vår tv är det ju tur att det finns proffs som kan allt det där med hur kablar och fiber ska dras och kopplas ihop. Läs mer om nätverk och datatrafik på https://www.svenska-datanatverket.se/