second hand

Vintagekläder, plagg i tiden

Vintagekläder, plagg i tiden

Det har aldrig varit hetare med second hand eller vintage. Vintage betyder egentligen äldre grejor av fin kvalite. Miljörörelsen som bara växer sig starkare och starkare gör definitivt ett intryck på vad man har på sig i dagen samhälle. Visst är det fortfarande moderna och dyra kläder som står högt på önskelistan hos många tonåringar. Men trots det så har man idag blivit mer medveten om miljön och var olika saker kommer ifrån. Ta exempelvis alla kläder som sys upp i Asien i stora fabriker. 

Kläder och produkter som sedan flygs över stora delar av jordklotet för att distribueras till kunderna. Med secondhandbutiker kan man minimera klimatpåverkan. Man återanvänder kläderna om och om igen istället för att köpa helt nya. Förutom att man skonar miljön genom sina inköp så sparar man dessutom en massa pengar. För ibland kan man faktiskt springa på fina märkeskläder bland raderna av inlämnade nyheter. 

 

Olika sortiment i olika second hand butiker

Några butiker väljer att köpa in produkter från andra länder i Europa när man hittat fina fynd som kunderna kan tänkas tycka om. Några väljer även att samarbeta med kedjor för att köpa in kläder som gått ut ur sortiment och kan säljas billigare i butiken. På så vis kan man även sälja underkläder, vilket annars inte vore möjligt. Ett klokt sätt att minska svinn i klädesbranschen.

 

 

Hur går man tillväga med inlämning av kläder?

Till stor del består butiken av vintage kläder och andra accessoarer som har lämnats in av kunder för försäljning. Så det finns faktiskt en möjlighet att tjäna lite pengar på sina gamla kläder. Man ser till att kläderna är hela och rena och passar för säsongen. Man lämnar in och får kläderna värderade. Butiken väljer det som de vill sälja. Efter en tid återkommer man till butiken och hämta kvarvarande kläder samt vinsten.